Share on Facebook
Dnevno uredništvo National Geographic dobiva puno snimaka iz različitih krajeva naše planete. Stotine fotografa koji čekaju pravi trenutak da bi napravili fantastične fotografije, od kojih jednostavno zastaje dah. I samo najbolji od najboljih imaju privilegiju da se pojave na stranicama ovog poznatog časopisa. Pogledajmo jedan mali deo tih fotografija!
Najbolje fotografije National GeographicPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Magaš - glavni grad Republike Ingušetije na severnom Kavkazu jedan je od najmanjih i najmlađih ruskih gradova. Nalazi se na lagano nagnutoj terasi iznad reke Sunže na nadmorskoj visini od 520 do 650 metara. Na teritoriji samo od 12 kilometara kvadratnih, živi oko 5840 stanovnika. Prema jednoj legendi ime grada se odnosi na drevni grad Magaš, koji prema istoričarima je bio glavni grad države Alania. Prevedeno s inguški, Magaš znači "grad Sunca". Moderni grad Magaš osnovana je tek nedavno - 1995. - a bio je namenjen za obavljanje administrativnih poslova. Krajem 2000. godine, postao je glavni grad Ingušetije, zamenivši grad Nazran. Jedna od glavnih atrakcija Magaš smatra se stotinu metara visok toranj Concorde, podignut 2013. godine. Grad se ubrzano razvija, a ako posetite Magaš kao suvenir možete kupiti ručno izrađene tepihe ili umetnička dela od metala.
*** Magaš je jedini ruski grad osnovan nakon pada SSSR-a.
Jedan od najmanjih ruskih gradova - MagašPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
U kružnice trougla, raspoređeni su brojevi od 1 do 9, tako da zbir brojeva na svakoj stranici trougla iznosi 20. Greškom su dve cifre postavljene na pogrešna mesta. Koje su to dve cifre?
-------------------------------------------- Zanimacija za ovaj vikend.
Matematički zadatak – 51.Pogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
Ranakpur je dobro poznati Jain hram kompleks u Indiji, koji je izgrađena od belog mermera. Ime hrama - Jain Ranakpur, ima još jedan naziv hram - Chaturmukha (četiri lica). Ovaj hram je smešten u dolini Aravalli planinama južno od Rajasthana (zapadna Indija), to je oko stotinu kilometara od grada Udaipur. Kompleks Jain hramova pokriva područje od skoro 4460 kvadratnih metara, sadrži 29 dvorana, 80 kupola i podržavaju ga 1444 mermerna stuba, a niti jedan od stubova nije isti i lako su vidljivi sa svih strana. Cela zgrada je prekrivena rezbarijama i geometrijskim šablonama. Zgrada je ukrašena raznim skulpturama, od kojih se najviše ističe kip od 108 glava zmije s repom kojem se ne može naći kraj. Kupole su isklesane u koncentričnim krugovima a nosači koji spajaju bazu kupole s vrhom su prekriveni figurama božanstava. Izgradnja hrama datira iz XV veka. Arhitekt zgrade je Deepak. Pored glavnog svetišta je natpis na stubu, u kojem se navodi da je u 1439. arhitekt sagradio hram posvećen Jain. Ranakpur Jain je jedan od pet najvažnijih mesta hodočašća u Indiji.
Veličanstveni Jain hram RanakpurPogledajte sve slike
dislike
1
 
Share on Facebook
U potrazi za najboljim grčkim ostrvom ne bi smeli propustiti prekrasano ostrvo Skiatos. Ovo malo ostrvo se smatra biserom Egejskog mora. Skiatos je najzapadnije ostrvo severnih Sporada, a glavni grad se nalazi u istočnom delu ostrva. Iako je jedno od najmanjih urbanih ostrva ( površine svega 50 km2 ), duž obale niže se 66 plaža, sa kristalno čistim morem i zelenom vegetacijom. Mali grad Skijatos ima apsolutno sve elemente tradicionalnog grčkog ambijenta i izuzetno je prijatan za svakodnevne večernje šetnje i opuštanje. Duž celog ostrva se nižu plaže, a od glavnog grada nalazi se najlepša plaža Kukunaries sa zlatnim mekanim peskom. Postoje dve fantastične plaže koje su vrlo skrivene i praktično puste su Nikocara i Megijalo. Grčko ostrvo Skiatos je posebno zanimljiv turistima iz Nemačke, Austrije i Velike Britanije.
***Na ostrvu Skiatos, kao i na ostrvu Skopelos u leto 2007. godine sniman je čuveni mjuzikl Mama Mia, sa Meril Strip i Pirs Brosnanom u glavnoj ulozi.
Ostrvo SkiatosPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Kanada je zemlja sa 3 miliona jezera.
Pročitajte ove zanimljive informacije i činjenice, te ako vam se dopadaju podelite ih sa svojim prijateljima!
23. Mala kolekcija zanimljivostiPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Ovaj mini-hotel zove se Suite Bleue, a nalazi se u italijanskoj opštini Arlena di Castro, u središnjem delu zemlje. Kuća je podignuta na stoljetnom hrastu, 8 metara iznad zemlje. Smestila se usred naizgled beskrajnog pejsaža lavande. Mini-hotel Suite Bleue ima 44 kvadratna metara udobnosti i tišine,a opremljena je u skladu sa statusom "luksuz". Kuća ima spavaću sobu, kupatilo i vanjsku terasu za opuštanje. Totalni sklad s okolinom je glavno obeležje Suite Blue. Kuća Suite Bleue je deo hotela La Piantata. Odmor u privatnosti hotela nudi iste usluge kao i gostima koji su ostali u glavnoj zgradi. Osim toga, ovo je prva "kuća na drvetu", koja je izgrađena kao turistička atrakcija u Italiji.
Kuća na drvetu usred polja lavandePogledajte sve slike
dislike
2
 
Share on Facebook
Jezero pod nazivom "pet boja" nalazi se u središnjem delu Nacionalnog parka Jiuzhaigou u Kini. Ono se nalazi u planinama, na nadmorskoj visini više od dve hiljade metara. Ime je dobila zbog zanimljivosti s vremena na vreme voda u jezeru menja boju i postaje žuta, tamno zelena, tamno plava i tako dalje. Jezero pet boja se smatra mističnim, voda jezera ne mrzne, za razliku od obližnjih jezera. Ulaz za turiste je ograničen kako bi se očuvao izgled jezera. Jezero nije duboko, njegovo dno je prekriveno krhotinama palih stabala za dugi niz godina. U svojim čistim vodama, bez ikakvih poteškoća, možete videti na dnu i njegove stanovnike. Ovo jezero se smatra jednim od najčistijih jezera na svetu. Kinezi su vrlo ponosni na ovo jezero. Njega su proučavali mnogi naučnici. Pitanje je, zašto se to zagonetno i tajanstveno jezero ne mrzne? Dolina Jiuzhaigou je od 1992. godine na listi UNESCO Svetske baštine.
Jezero pet bojaPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Mnogi turistički vodiči preporučuju posetu Italiji u maju ili junu. A sve zato, što se u to vreme širom zemlje održavaju brojne cvetne parade. Gradske ulice su prekrivene laticama cveća, koje čine cvetni tepih, od geometrijskih oblika ili reprodukcijama slika poznatih umetnika. Kako bi se stvorilo cvetno remek delo, konture se prvo crtaju kredom na pločniku. Zatim, u roku od dva ili tri dana crteži se ispunjavaju sa nekoliko hiljada latica. Svi radovi su neverovatno fantastični, za njihovu izradu potrebno je mnogo vremena, truda i talenta.
Cvetni tepisi ItalijaPogledajte sve slike
dislike
0
 
Share on Facebook
Grad Suzhou je smešten u dolini reke Yangtze, na obali Taihu jezera, koji se nalazi u kineskoj pokrajini Jiangsu. Najstariji grad na reci Yangtze, star je više od dve i po hiljade godina. Ulice su sačuvane u svom izvornom obliku kao što su bile u vreme dinastije Song. Grad je poznat po svojim kanalima i drevnoj vrtnoj umetnosti. Suzhou drugi naziv - "Venecija istoka", gotovo sve ulice u gradu se nalaze duž kanala. Uz kanale i mostove koji premošćuju kanale vrtovi su predivni i bogati. Dok plovite kanalima pokraj istorijskih kuća na trenutke će vam se učiniti da se nalazite u nekom filmu. Grad je inspirisan europskim zemljama, te je svojevrsni muzej svetskih mostova: ima 56 poznatih replika, uključujući i spektakularan simulacije londonskog Tower Bridge, Sydney Harbour Bridge i Pont Alexandre III mosta u Parizu. Danas je grad moderna metropola i glavni proizvođač prirodne svile. Kanali, kameni mostovi, stare kuće sa vrtovima i tragovi iz različitih razdoblja, čine grad muzejem na otvorenom. Turiste privlači istorijski centar Suzhou, čije su znamenitosti 1997. godini, priznate od strane UNESCO-a kao deo Svetske baštine.
***Postoji kineska poslovica koja kaže: "Na nebu je raj, a na zemlji su Suzhou i Hangzhou".
Grad mostova - Suzhou (Kina)Pogledajte sve slike
dislike
1